Seizoenskalender mei

De seizoenskalender voor mei is deels links op de foto te zien, rechts bekijkt een vrouw de selectie van groenten in haar kist.

Het aanbod van seizoensgroenten wordt groter naarmate het voorjaar vordert. Mei heeft veel voor ons in petto: Gezonde kruisbloemige groenten zoals rucola, radijs en broccoli leveren ons belangrijke voedingsstoffen, zodat we het voorjaar vol energie kunnen beginnen. Wie met goede ogen en een fijne neus door het bos wandelt kan ook enkele wilde lekkernijen ontdekken. De seizoenskalender voor mei laat zien welke regionale groenten en fruit deze maand in het seizoen zijn en welke producten uit de opslag in de winkels beschikbaar zijn. Opdat je weet wat je lekker kunt maken van seizoensfruit en -groenten, hebben wij geschikte recepten voor je geselecteerd.

Seizoenskalender mei: een overzicht

Een voeding met regionale en seizoensgroenten en -fruit biedt vele voordelen. Minimale transportafstanden zorgen ervoor dat groenten en fruit worden geoogst wanneer ze echt rijp zijn. Dit betekent dat ze meer vitaminen bevatten en tegelijkertijd beter smaken. Bovendien worden tijdens het vervoer aanzienlijk minder emissies uitgestoten. Met een seizoenskalender kun je zien welke groenten en fruit er momenteel op de plaatselijke velden groeien.

Mei biedt veel lekkere groenten en fruit. Deze grafiek verschaft je een overzicht.

→ Hier kun je de grafiek als PDF downloaden en uitprinten.

In de grafiek staan veel seizoensgroenten die in mei verkrijgbaar zijn.
De seizoenskalender in mei biedt veel slasoorten, maar ook heerlijke asperges en regionale rabarber.

Seizoenskalender mei: seizoensfruit en -groenten vers van het veld

De groei- en bloeimaand mei heeft een uitgebreide keuze aan seizoensgroenten in petto. Wie graag in de natuur vertoeft, kan daar misschien ook een of twee culinaire ontdekkingen doen.

Rettich: de grote broer van de radijs

Rettich wordt ook wel zomerrammenas of daikon genoemd. Rettich ziet eruit als een grote witte wortel en is de grote broer van radijs en heeft een soortgelijke scherpe, ietwat bittere smaak. In Duitsland kom je het vaak tegen als pittig ingrediënt in gemengde salades in restaurants en in Beieren wordt het traditionieel geserveerd met pretzels, obazda en witbier. Een rettichsalade is heel eenvoudig te bereiden. Rasp de wortel fijn of snij deze in juliennes. Meng deze met room, wat suiker, peper en zout en de rettichsalade is klaar! Internationaal gezien wordt de rettich veel gebruikt in de aziatische keuken. In Korea bijvoorbeeld zijn ze erg populair als gefermenteerd gerecht: de zogenaamde kimchi.

Kruidige slasoorten vers van het veld

Want nu zijn rucola, sla, ijsbergsla, radicchio, andijvie en romaine sla in het seizoen. Terwijl romaine-, ijsberg- en kropsla voornamelijk uit water bestaan en relatief weinig voedingsstoffen bevatten, worden andere variëteiten als bijzonder gezond beschouwd. Tot de meest voedzame behoren rucola, radicchio en andijvie.

Verse sla wordt voorzichtig geoogst uit de groentetuin.
Sla is gemakkelijk zelf te kweken en vers te oogsten.

Rucola

Rucola wordt vooral geassocieerd met de Italiaanse keuken. Toch heeft de plant ook in dit land een lange geschiedenis en werd hij reeds in de Middeleeuwen als geneeskrachtige plant gebruikt. Bij ons werd het plantje ook wel raketsla genoemd, vanwege de vorm van de bladeren. Rucola behoort tot de familie van kruisbloemigen, die vooral bekend is om zijn hoge gehalte aan mosterdolie. Deze bittere stoffen (glucosinolaten) worden geacht een immuunversterkende, circulatiebevorderende en ontstekingsremmende werking te hebben en beschermen het lichaam tegen kankerverwekkende stoffen.

Radicchio en andijvie

Radicchio en andijvie behoren beide tot de zogenaamde cichoreifamilie (witlof). Door hun bittere smaak is niet iedereen er dol op. Toch zijn het onder meer deze bittere stoffen die slasoorten zo gezond maken. Ze stimuleren de eetlust, reguleren de darmactiviteit en maken vette voeding gemakkelijker verteerbaar. Om de bittere smaak te verzachten, kun je de bladeren even in lauw water leggen of de stronk verwijderen. Zo gaat echter een groot deel van de bitterstoffen verloren. Het is beter om de slasoorten met mildere varianten te combineren en een zoete dressing te gebruiken.

Van top tot teen een traktatie: pittige radijsjes

De kleine roze knolletjes behoren net als rucola tot de kruisbloemenfamilie en hebben dus een aantal gezondheidsbevorderende eigenschappen. Ze bevatten met name de mosterdolie sulforafaan. Dat stofje wordt intensief onderzocht, omdat men hoopt dat deze een kankerbestrijdende werking heeft. Maar niet alleen de radijsknollen kunnen in de keuken worden gebruikt. Van het loof maak je in een handomdraai een pittige pesto van radijsblad.

Een oud ras herontdekt: knolraap

Deze groente is bijna in de vergetelheid geraakt, maar de knolraap heeft zijn weg terug gevonden en krijgt steeds vaker weer een plekje op het bord. De knolraap, ook wel meiraap of meiknolletje genoemd, behoort ook tot de familie van de kruisbloemigen. Het is een bolvormig witte knol met een diameter van zes tot acht centimeter en smaakt zoet, maar ook een beetje naar rettich. Zowel rauw als gestoomd zijn ze een gezonde traktatie. Ze smaken bijzonder lekker in een pittige rauwkostsalade met radijsjes, koolrabi, appel en hazelnoten.

Ook in de seizoenskalender van mei: broccoli

Broccoli is een andere kruisbloemige groente in mei. Wat veel mensen niet weten, is dat deze groene groente ook rauw kan worden gegeten. De roosjes zijn ideaal als fingerfood en kunnen met dipsauzen worden geserveerd. Ook als topping voor salades kan rauwe broccoli goed worden gebruikt. Wie gevoelig is voor winderigheid, moet voorzichtig zijn met het eten van rauwe groenten. Net als veel andere groenten kan broccoli in zijn geheel worden gegeten. Dit betekent dat de stronk en de bladeren in de kookpot thuishoren en niet bij het gft-afval.

De broccoli wordt op een houten plank met een mes in kleine stukjes gesneden.
Meestal worden alleen de broccoliroosjes gebruikt, maar de stronk en de bladeren smaken ook heerlijk.

Proef het voorjaar: Lente-uitjes

Het delicate gewas met het mooie wit-groene kleurverloop is vanaf mei rechtstreeks van het veld verkrijgbaar. Lente-uitjes geven niet alleen kwark en salades wat pit met hun licht scherpe aroma, maar ze zijn ook een mooie versiering op hoofdgerechten. De kleine fragiele uitjes zien er niet alleen mooi uit, maar ze bevatten onder andere ook allicine. Deze secundaire plantenstof heeft een antibacteriële en ontstekingsremmende werking. Nog een praktisch weetje: lente-uitjes groeien weer na in een glas water. Lees meer over hergroeibare groenten in het Waschbär-magazine.

Veelzijdiger dan gedacht: snijbiet

Snijbiet was lange tijd in de vergetelheid geraakt. Maar de laatste jaren heeft deze groente een kleine culinaire comeback gemaakt. In de meeste keukens wordt de snijbiet op dezelfde manier bereid als spinazie, d.w.z. gestoomd of geblancheerd. Maar je kunt deze kleurrijke groente ook op andere manieren toebereiden. Snijbiet kan gebruikt worden voor een heerlijke pesto en smaakt ook heerlijk in een quiche of groentelasagne.

De seizoenskalender van mei biedt verse snijbiet, hier op een schaal..
Van mei tot eind september wordt snijbiet angeboden.

Deze koolsoorten zijn verkrijgbaar in mei: bloemkool en koolrabi

Ook in het voorjaar hoeven koolliefhebbers het niet zonder hun favoriete groente te stellen. Met bloemkool en koolrabi brengt de seizoenskalender in mei ons twee lentevertegenwoordigers van kool. Vooral bij bloemkool is het belangrijk om op de versheid te letten. Bruine vlekken op de bloemkool wijzen erop dat  hij niet op de juiste manier is bewaard. Bij kleine zwarte stipjes is sprake van een schimmelinfectie. In dit geval moet de hele kool worden weggegooid.

Zolang kan bloemkool bewaard worden:

  • in de groentelade: tot vijf dagen
  • in een vershoudzak met luchtgaatjes: tot tien dagen
  • in de diepvries: tot twaalf maanden
  • gekookt: ongeveer drie dagen
  • ingemaakt: ca. een maand

 

Bij het kopen van zijn verwante soort, de koolrabi, zijn er ook een paar dingen waarmee je rekening moet houden. Het is aan te raden om kleinere knollen te kopen, omdat deze een zachtere consistentie en een mildere smaak hebben. Let er ook op dat de schil intact is en geen scheurtjes vertoont. Anders kan de koolrabi houtachtige plekken vertonen. Als je met dit alles rekening houdt, dan kun je met koolrabi veelzijdige gerechten tevoorschijn toveren. Want koolrabi is meer dan alleen een bijgerecht. Wat dacht je bijvoorbeeld van gevulde koolrabi’s in plaats van paprika’s? Of een gepaneerde koolrabischnitzel?

Verzamel in de natuur: lievevrouwebedstro en vlierbloesem

Bij een wandeling in mei is het de moeite waard om een ​​jute tas mee te nemen voor het verzamelen van lievevrouwebedstro, met zijn onmiskenbaar zoete aroma. Belangrijk is dat het plantje niet in bloei staat.  Tijdens de bloeiperiode is de licht giftige geurstof cumarine in hoge doseringen aanwezig en kun je er dus beter met je handen vanaf blijven! Voor of na de bloei kan lievevrouwebedstro echter zonder aarzelen worden gebruikt, bijvoorbeeld als ingrediënt in een heerlijke meibowl. Laat het lievevrouwebedstro voor gebruik een paar dagen drogen of vries het in, zodat het aroma zich ten volle kan ontwikkelen.

Op de seizoenskalender voor mei staat lievevrouwebedstro, dat hier al wit bloeit.
Zodra het lievevrouwebedstro fraaie witte bloemetjes heeft kun je het beter niet meer gebruiken!

En wat dacht je van een verfrissende limonade van zelfgemaakte vlierbloesemsiroop? De witte bloesem van de vlierstruik verspreid al van verre een bloemige geur. De bloemschermen zijn  gemakkelijk te oogsten en kunnen in slechts enkele stappen tot een heerlijke siroop worden verwerkt. Hier vind je een eenvoudig recept voor vlierbloesemsiroop.

In mei nog verkrijgbaar: rabarber, spinazie en asperges

Ook in mei kunnen we nog genieten van rabarber, spinazie en asperges en ons creatief uitleven in de keuken. Traditioneel worden asperges tot 24 juni gestoken. Rabarber en spinazie zijn nog wat langer vers verkrijgbaar. Rabarber wordt tot juli geoogst en spinazie zelfs tot oktober.

Dit komt er in mei uit de opslag: appels, wortels, e.d.

In mei kan men voor het laatst lokale appels uit de opslag kopen. Als er in juni en juli nog regionale appels op de markt zijn, dan liggen die al enkele maanden in een hightech opslagplaats. Aangezien deze opslag zeer energie-intensief is, is het beter om twee keer na te denken voordat je deze koopt. Soms is het zelfs minder schadelijk voor het klimaat om appels uit het buitenland te kopen. Maar met een gerust geweten kunnen we nog steeds genieten van knapperige wortelen en aardappelen. En witlof, dat rijk is aan bitterstoffen, staat ook nog steeds op het seizoensmenu.

Drie opgeslagen aardappelen worden uit een afgedekte pot gehaald.
Aardappelen zijn gemakkelijk te bewaren en kunnen in mei ook regionaal worden gekocht.

En hoe zit het met aardbeien?

De eerste regionale exemplaren van het langverwachte fruit liggen al in mei in de winkels. Deze vroege aardbeien zijn niet afkomstig van de vollegrondsteelt, maar van de zogenaamde “beschermde teelt”. Dit betekent dat de aardbeien niet direct onder de zon rijpen, maar onder glas, folie of vliesdoek. Ze hebben nog weinig smaak en zoetheid en zijn ook vrij duur. Maar niet getreurd: het buitenseizoen begint volgende maand!

 

Schrijf een reactie

* Deze velden zijn verplicht