Seizoenskalender juni
De meeste groenten en -fruit die in mei beschikbaar waren, zijn dat ook in juni nog. Daarnaast komen er nog vele andere gezonde en lekkere soorten bij, die ons menu nog gevarieerder maken. De seizoenskalender van juni laat zien welke regionale groenten en fruit deze maand seizoen hebben en welke producten uit de opslag in de winkel verkrijgbaar zijn. In onze productinformatie staat ook interessante informatie over de afzonderlijke soorten. Met eenvoudige en lekkere receptideeën willen wij je inspireren over hoe je het fruit en de groenten van het seizoen kunt verwerken.
Inhoud
Seizoenskalender juni: een overzicht
De seizoenskalender helpt je bij de aankoop van verse, regionale groenten en fruit. Op die manier doe je niet alleen iets voor het klimaat, maar doe je ook je smaakpapillen een plezier, want seizoensproducten smaken nu eenmaal het beste.
Juni biedt veel lekkere groenten en fruit. Deze grafiek verschaft je een overzicht.
→ Hier kun je de grafiek als PDF downloaden en uitprinten.
Seizoenskalender juni: seizoensfruit en -groenten vers van het veld
Al op 1 juni begint de meteorologische zomer en dat is ook te merken aan de seizoenskalender. Zonminnende groenten en fruit gedijen nu goed op het veld en in de bomen, maar ook wortelgroenten blijven ons menu verrijken.
Het wordt zoet: vers fruit als start van de zomer
Juni geeft ons een klein voorproefje op de zomermaanden, die bijzonder rijk zijn aan fruit. Aardbeien, bessen en kersen vers van het land zijn nu al verkrijgbaar en het aanbod wordt in de komende maanden nog groter.
Eindelijk seizoen: aardbeien
Nu begint het door velen zo begeerde aardbeiseizoen, want de rode vruchten zijn nu vers van het land verkrijgbaar. Maar al te vaak laten mensen zich echter verleiden door het overvloedige aanbod van de zoete vruchten en kopen meer dan ze in één keer kunnen opeten. In dit geval is een juiste manier van bewaren bijzonder belangrijk en dat gaat zo:
- Verwijder aardbeien met bruine plekken.
- Was ze niet. Omdat de vruchten van nature veel water bevatten, zullen ze zo sneller rotten.
- Laat het steeltje zitten. Zo blijft de vrucht onbeschadigd.
- Bewaar ze in de groentelade van de koelkast.
- Kies een absorberende verpakking. Gezien het hoge watergehalte worden kartonnen schalen en keukenpapier aanbevolen.
Je kunt er langer van genieten, wanneer je ze pureert of er een compote van maakt. Wat dacht je bijvoorbeeld van aardbeien-rabarber compote? De zure stengels hebben ook nog seizoen in juni. Alles wat je verder nog nodig hebt voor de compote is water, citroen en suiker.
Heerlijk zuur: aalbessen en jostabessen
Ze glanzen rood, wit of zwart: voor velen horen zoetzure aalbessen gewoon bij de zomer. Ze zijn niet alleen lekker als taartversiering, gelei of likeur. De zure smaak komt het best tot zijn recht in zoete, romige gerechten. Bijvoorbeeld in zomerse kwarktaart of verwerkt in een Lassi met yoghurt en een beetje honing. De jostabes, familie van de aalbes, heeft nu ook seizoen. Het is een kruising tussen de zwarte bes en de kruisbes en heeft een mildere smaak. De naam Josta is afkomstig van de Duitse namen voor Schwarze Johannisbeere (zwarte bes) en Stachelbeere (kruisbes).
In juni is het goed kersen eten
In juni vinden de eerste regionale kersen van de buitenteelt hun weg naar de winkels. De zoete steenvrucht is niet alleen geschikt voor kersenpitkussens en kersenpitspugen, maar natuurlijk ook voor het bakken van taart en het maken van jam. Een hele bekende kersentaart is de Schwarzwälder Kirschtorte uit Duitsland. Maar zo’n ambitieus project hoeft het niet te per se te zijn. Een andere Badense specialiteit is bijvoorbeeld de Kirschplotzer, een kersentaart gemaakt met oud brood. Het recept vind je hier in het Waschbär-magazine. De uitdrukking “Met hoge heren is het kwaad kersen eten” komt uit de Middeleeuwen, toen kersen een duur en zeldzaam product waren. En natuurlijk wilden de beter gesitueerden er alleen onder elkaar van genieten en niet met het gewone gepeupel.
Peulvruchten van eigen bodem: peultjes en erwten
Peulvruchten horen vanwege hun hoge eiwit- en ijzergehalte thuis in een evenwichtig samengesteld menu, vooral voor mensen die zich vegetarisch of veganistisch voeden. Regionale vertegenwoordigers zijn peultjes en erwtjes, die deze maand seizoen hebben. Helaas hebben peulvruchten een stoffig imago dat afkomstig is van hartige stoofpotten en kantinemaaltijden. Maar peulvruchten ook qua duurzaamheid diverse voordelen. Het gebruik van peulvruchten kan met hippe, creatieve en lekkere recepten, zoals een koude erwtensoep met munt, heel verfrissend in de zomer of een traditionele bonensalade “gemoderniseerd” met bijvoorbeeld gerookte tofu en pijnboompitten, worden gestimuleerd.
Chinese kool: een kruisbloemige groente in de juni-seizoenskalender
In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, wordt Chinese kool niet alleen in Azië geteeld, maar sinds de 20e eeuw ook in Nederland. De zogenaamde kool is eigenlijk een kruising tussen paksoi en koolraap. Chinese kool behoort tot de familie van de kruisbloemigen, die vooral bekend is om haar hoge gehalte aan mosterdolie. Deze bittere stoffen worden geacht een immuunversterkende, circulatiebevorderende en ontstekingsremmende werking te hebben en een mogelijke kankerpreventieve werking wordt onderzocht. Chinese kool kan in de keuken veelzijdig worden gebruikt. In Azië wordt het bijvoorbeeld in gefermenteerde vorm gegeten als kimchi. Een typische eigenschap van de chinese kool is dat deze geen uitgesproken koolsmaak heeft. De smaak is ietwat zoet. Door zijn knapperige consistentie kan Chinese kool ook aan salades worden toegevoegd en blijft zelfs met een zeer vloeibare dressings stevig. Maar vanwege de gasvormende werking van de mosterdoliën is het beter om niet teveel Chinese kool rauw te eten.
Venkel: niet alleen als thee een genot
Deze groente komt oorspronkelijk uit het Middellandse-Zeegebied en is rijk aan etherische oliën. Deze geven venkel niet alleen zijn unieke smaak en aroma, maar helpen ook bij klachten van het maag-darmkanaal. Vanwege deze eigenschap en de milde smaak is venkelthee ook erg populair als middel tegen buikkrampjes bij baby’s. Venkel smaakt niet alleen goed in een kopje, maar ook op het bord. Vooral gegratineerd, bijvoorbeeld in een aardappel-venkel ovenschotel, is het een echte traktatie. Zoals bij veel andere groenten kan ook het groen worden gegeten. Bij kleine hoeveelheden kun je het als eetbare decoratie gebruiken. Van grotere hoeveelheden venkelgroen kun je een heerlijke pesto of saus maken. Geef hiervoor 120 g venkelgroen, een teentje knoflook, 100 ml olijfolie, een beetje zout en citroensap in de blender en mixen maar!
Verse augurken zelf inmaken
Klein, groen en knapperig: de seizoenskalender van juni brengt ons regionale augurken, die thuis kunnen worden verwerkt en ingemaakt tot pikante of zoet-zure augurken. Hier volgt een eenvoudig recept:
Ingrediënten
voor ongeveer een kilo augurken
- 100 g suiker
- 250 ml witte wijnazijn
- 30 g zout
- 1,5 l water
- verse dille
- mosterdzaadjes
- uien
Bereiding
- Laat de augurken een nacht weken.
- Steriliseer de glazen potten met kokend water.
- Breng de azijn met het water en zout aan aan de kook.
- Zet de augurken rechtop in de glazen potten en voeg de kruiden, specerijen en uienringen erbij.
- Giet het hete azijnmengsel over de augurken tot deze volledig bedekt zijn.
- Sluit de potten en laat ze ondersteboven afkoelen.
Rechtstreeks van het veld in plaats van uit de opslag: nieuwe aardappelen
In Duitsland wordt de aardappel gezien als groente, omdat aardappelen net als broente veel vitamines en mineralen bevatten, zoals kalium, vitamine B6, foliumzuur en vitamine C. Maar in Nederland worden aardappelen door hun gebruik ingedeeld bij de brood- en graanprodukten, vanwege de overeenkomsten in voedingswaarde zoals koolhydraten, eiwitten en vitamine B. Ook door de manier waarop de Nederlanders de aardappel eten, namelijk als koolhdraatbron naast groente en vlees.
De aardappel wordt al eeuwen geassocieerd met de Nederlandse eetcultuur en dat ondanks het feit dat de bruine knol oorspronkelijk uit overzeese gebieden afkomstig is, om precies te zijn uit de Andes. In de 17e eeuw vond dit exotische product zijn weg naar Nederland en sindsdien is hij niet meer weg te denken uit de binnenlandse keuken. Bijna geen andere voedingsmiddel is zo veelzijdig.
Maar wees voorzichtig: aardappelen bevatten van nature het toxine solanine. Dit wordt aangetroffen in onrijpe en sterk gekiemde aardappelen. Het zit vooral in de spruiten, maar ook in de aardappelschil. Daarom is het beter geen sterk gekiemde aardappelen meer te eten, ook al kunnen de gekiemde gedeelten royaal worden weggesneden. Dat komt omdat het solanine zich al in de knol heeft verspreid. Een goede manier van bewaren voorkomt dit: aardappelen worden het best bewaard op een koele, donkere en droge plaats met voldoende ventilatie. Officiële instanties raden over het algemeen het eten van aardappelschillen af. Als je toch ongeschild van de knollen wilt genieten, moet je letten op biologische kwaliteit en versheid van de aardappelen.
In juni start het seizoen van zomerprei
Er zijn 2 soorten prei, namelijk zomerprei en winterprei. Prei is verwant aan ui en knoflook, maar veel milder van smaak. De etherische oliën zijn antibiotisch en gaan ongewenste bacteriën in het spijsverteringskanaal en de mond tegen. Winterprei is wat dikker en steviger. Beide soorten bevatten een wit en een groen gedeelte. Het grovere donkergroene deel is zeer smaakvol en verrijkt soepen en stoofschotels. Het lichtgroene tot witte uiteinde van de prei is in ringen gesneden zeer geschikt als vulling voor quiches of voor ovenschotels.
De wonderknol rode biet
Zoals zijn felrode kleur al doet vermoeden, is rode biet rijk aan antioxidanten. Deze beschermen onze cellen tegen vrije radicalen en verminderen zo het risico op kanker en voorkomen huidveroudering. Rode biet smaakt zowel gekookt als rauw – bijvoorbeeld flinterdun gesneden als carpaccio en gecombineerd met asperges, gemengde bladsalade, geitenkaas en wat gerookte tofu.
Bleekselderij: een heerlijke soep- en snackgroente
Bleekselderij, ook bekend als “witte selder”, is naast het gebruik in een soep of bouillon ook erg lekker als rauwkostsnack. De knapperige stengels zijn perfect om te dippen in kruidenkwark of hummus. Nog aromatischer dan de stengels is het selderijgroen, dat je dus zeker niet moet weggooien. Het kan bijvoorbeeld worden gebruiktvoor een pittig selderijzout. Meng grof zeezout met fijngehakt selderijgroen en laat drogen. Hierdoor wordt het intense aroma geconserveerd en kan worden gebruikt om soepen en dergelijke te verfijnen.
In de juni-seizoenkalender: Spitskool
Spitskool is een soort witte kool en wordt vooral gekenmerkt door zijn spitse vorm en malse bladeren. In tegenstelling tot witte kool heeft deze kool een lichtzoete, nootachtige smaak die doet denken aan savooiekool. Spitskool kan rauw in salades worden gebruikt, maar ook gekookt en gebakken in soepen en groenteschotels. De vezelrijke groente houdt de spijsvertering op gang en is door zijn malse structuur licht verteerbaar.
Het aanbod aan groenten en fruit van mei blijft
Veel van de groenten die mei zo lekker maakten, zijn in juni ook nog steeds verkrijgbaar. Een voorbeeld hiervan is rabarber, die in combinatie met aardbeien tot heerlijke jam kan worden verwerkt. Het ruime assortiment spinazie en plaatselijke bladsla blijft ook behouden. De bittere en pikante soorten zijn bijzonder rijk aan voedingsstoffen en gaan uitstekend samen met zacht smakende asperges, die nog tot eind juni seizoen hebben.
Dat komt in juni uit de opslag
Met uitzondering van appels is het aanbod uit de opslag hetzelfde als in mei. Naast witlof en wortelen betreft dit ook koolsoorten zoals witte kool en rode kool.