Seizoenskalender april
In april is het eindelijk tijd om afscheid te nemen van boerenkool! De dagen worden nu langer en het menu kleurrijker en gevarieerder. In plaats van winterse koolsoorten staan nu spinazie, prei, rabarber en – met een beetje geluk – asperges op tafel. Regionale artikelen uit de opslag verrijken het aanbod. De seizoenskalender van april laat zien welke lokale groenten en fruit deze maand vers in de winkels liggen en welke uit de opslag komen. En als inspiratie voor wat je kunt maken van de seizoensgroenten en -fruit, hebben wij passende recepten voor je geselecteerd.
Inhoud
Seizoenskalender april: een overzicht
Een voeding met regionale en seizoensgroenten en -fruit biedt vele voordelen. Minimale transportafstanden zorgen ervoor dat groenten en fruit worden geoogst wanneer ze echt rijp zijn. Dit betekent dat ze meer vitaminen bevatten en tegelijkertijd beter smaken. Bovendien worden tijdens het vervoer aanzienlijk minder emissies uitgestoten. Met een seizoenskalender kun je zien welke groenten en fruit er momenteel op de plaatselijke velden groeien.
April biedt veel lekkere groenten en fruit. Deze grafiek verschaft je een overzicht.
→ Hier kun je de grafiek als PDF downloaden en uitprinten.
Seizoenkalender april: seizoensgroenten vers van het veld.
De maand april brengt veel langverwachte seizoensgroenten, maar ook “blijvende favorieten” die dankzij moderne bewaartechnieken het hele jaar door verkrijgbaar zijn.
Een sterke start voor de seizoenskalender: jonge spinazie
Dat spinazie gezond is wisten we al voor “Popeye”. Rauw in salades of smoothies, als ingrediënt in soepen of als topping op pizza en quiche … Bijna geen enkele andere groente is zo veelzijdig. Door het hoge chlorofylgehalte is spinazie ook een prima kleurstof om bijvoorbeeld groene spaghetti te maken. Als je ook na het seizoen nog van de groente wilt genieten, blancheer de spinazie en vries hem in. Zo behoudt hij niet alleen zijn mooie kleur, maar ook zijn vitamines.
Fruitig-zuur in het voorjaar: rabarber
Fruit of groente? Een vraag die velen zich in het voorjaar stellen als ze hun eerste rabarber kopen. En rabarber is… een groente! Om precies te zijn: een stengelgroente, net als bleekselderij en asperges. Evenals bij andere groenten wordt bij rabarber de stengel gegeten en niet de vrucht.
De rood-groene stengels worden echter verwerkt als fruit verwerkt, bijvoorbeeld in deze rabarbertaart met meringe. Om de rest van het jaar ook van deze groente te kunnen genieten, kun je er heerlijke siroop van maken. Zo kun je tijdens de warme zomerdagen onder de parasol van een zoetzure rabarberlimonade genieten.
Seizoenstart in april: Asperges
Vanaf half tot eind april kunnen aspergeliefhebbers zich verheugen op de eerste stengels. Vers gestoken gaan ze rechtstreeks naar de weekmarkten en supermarkten. Vele mensen kunnen nauwelijks wachten tot het aspergeseizoen begint, maar ze moeten even geduld hebben. De regionale asperges, die al in maart verkrijgbaar zijn, groeien vaak onder plastic folie. Dat belandt later bij het vuilnis. Biologische landbouwbedrijven kunnen ook plastic folie gebruiken, maar deze zijn PVC-vrij en vaak biologisch afbreekbaar.
Culinair gezien passen asperges perfect in de lichte voorjaarskeuken en smaken heerlijk in een soep, salade, quiche of zelfs op een pizza. Wil je graag op een klassieke manier van asperges genieten met een nieuw tintje, dan kun je eens sauce veganaise proberen, de vegan variant van de bekende hollandaisesaus.
Om ervoor te zorgen dat alleen verse asperges in het boodschappenmandje belanden, moet op het volgende worden gelet: asperges vers geoogst zijn glanzend en stevig, de randen zijn vochtig en de punt is gesloten. Als je twee asperges tegen elkaar wrijft piepen ze.
Het hele jaar door verkrijgbaar: Prei
Prei is een van de weinige groenten die het hele jaar door vers verkrijgbaar is. Hij is rijk aan inuline en dat helpt bij het reguleren van de darmflora. Als je last hebt van winderigheid, combineer dan prei met komijn en eet de prei niet rauw.
Prei past goed in quiche en vormt als soepgroente samen met wortel, bleekselderij en peterselie de basis voor heerlijk verwarmende soepen en stoofschotels voor de koele avonden in april. Dankzij zijn lichte scherpte is prei rauw een heerlijke topping in salades. Overigens: ook al is het donkergroene gedeelte van de prei wat vezeliger, je kunt het gewoon gebruiken. Het heeft alleen wat meer tijd nodig bij het stomen of koken om gaar te worden.
Seizoenskalender april: deze groenten en fruit komen uit de opslag
Dankzij moderne bewaartechnieken vinden ook veel regionale groenten- en fruitsoorten hun weg naar de supermarkten als ze niet in het seizoen zijn. Deze lokale levensmiddelen verrijken ons seizoensmenu:
Niet alleen in april lekker: sappige appels
Naar schatting zijn er wereldwijd zo’n 20.000 verschillende appelrassen. Slechts een fractie hiervan wordt in dit land geteeld: je vindt ca. 70 soorten in de supermarkten. Het belangrijkste teeltgebied in Nederland is de Betuwe, maar ze groeien ook in Utrecht, Zeeland, Flevoland en Noord-Holland.
De appel is het enige lokale fruit dat het hele jaar door verkrijgbaar is. Dus elke jarige kan zich verheugen op een zelfgemaakte appeltaart met appels uit de regio. Afhankelijk van de appelsoort varieert de oogsttijd tussen begin augustus en eind oktober. In april komen de appels niet van het veld, maar gaan rechtstreeks vanuit de (koele) opslag naar de markt of de winkel.
Een verrijking op elk moment van het jaar: aardappelen
Aardappelen komen we het hele jaar door in de supermarkt tegen, hetzij vers geoogst of uit de opslag. Onder de juiste omstandigheden blijven de knollen thuis lang eetbaar.
Voor de opslag van aardappelen is het belangrijk om op het volgende te letten:
- Bewaar aardappelen op een koele, droge en donkere plaats.
- De optimale bewaartemperatuur is vier tot acht graden.
- Niet bewaren naast fruit dat ethyleen afgeeft, zoals appels of peren etc. Dit voorkomt dat de knollen overrijp worden.
- Niet naast uien bewaren: deze absorberen het vocht van de aardappelen en gaan rotten.
- Let op ventilatie: aardappelen houden van een luchtige omgeving. Vermijd daarom plastic bakken en bewaar de knollen het beste in jutezakken of houten kisten.
Rijk aan vitamines en mineralen: Koolsoorten zoals rode kool, Chinese kool, savooiekool, witte kool
Ook al is het boerenkoolseizoen voorbij, hoef je kool niet van je menu te schrappen. In april zijn er immers veel koolsoorten uit de opslag beschikbaar. En dat is maar goed ook, want kool is gezond, vooral vanwege het hoge vitamine- en calciumgehalte. Zo bevat bijvoorbeeld 100 gram witte kool net zoveel vitamine C als dezelfde hoeveelheid sinaasappelsap. Rode kool daarentegen is onverslaanbaar als het gaat om antioxidanten die het lichaam beschermen tegen vrije radicalen.
Rauwe kool is trouwens uitstekend te gebruiken in Vietnamese zomerrolletjes – het gezondere alternatief voor gefrituurde loempia’s. Snijd de kool in reepjes en wikkel deze samen met andere rauwe groenten zoals wortels en komkommer in rijstpapier en doe er ook wat koriander bij. Daarna is het genieten geblazen.
Van top tot teen rijk aan vitamines: knapperige wortelen
Als je van wortelsalade of (vegan) worteltaart houdt, dan kun je daarvan ook april genieten. Het groen van de wortels hoef je niet per se weg te gooien of “aan het konijn te geven”. Dit is namelijk rijk aan vitamines en verrassend lekker. Dus wat dacht je van een pesto gemaakt van het wortelloof? Naast het loof heb je alleen walnoten, Parmezaanse kaas, knoflookteentjes, olijfolie, peper en zout nodig. Doe alles in een blender. Klaar!
Mooie informatie maar kan er niet eens invloed op de supermarkten uitgeoefend worden door o.a. te verplichten te vermelden of een product uit Nederland komt. Beter voor het milieu. Dit gebeurd nl vaak niet. Vandaag bij de Deka bloemkool maar geen vermelding waar vandaan.