Do it yourself: Onderzetters van papier

Twee kopjes en een theepot staan op een tafel op papieren onderzetters.

Bij ons thuis worden oude spullen regelmatig uitgezocht, doorgegeven of weggegeven. Maar van sommige dingen kunnen we geen afstand doen omdat we er bepaalde herinneringen aan hebben. Oude tijdschriften of catalogi gooien we meestal ook niet meteen weg. Misschien kunnen we deze toch nog een keer lezen of er nieuwe inspiratie uit halen. Deze blijven dus in de tijdschriftenbak liggen, totdat die op een gegeven moment weer tot de nok toe gevuld is. En dan? Gooi je ze in de papierbak? Nee, dat zou jammer zijn, want er zijn zoveel dingen die je ermee kunt doen. Onlangs heb ik een mooi upcycling-idee bij een vriendin thuis kunnen bewonderen. Ze heeft me laten zien hoe je onderzetters van papier maakt.

Aangezien hete kopjes kringen achterlaten op onze houten tafels vonden wij dit idee heel geschikt voor bij ons. Dus thuis pakten we onze oude catalogi erbij en gingen aan de slag. Het maken van de onderzetters uit oud papier is erg leuk en kan heel goed samen met kinderen gedaan worden.

Instructie voor zelfgemaakte papieren onderzetters

Hier kun je de instructie voor papieren onderzetters als PDF downloaden.

Dit heb je nodig

  • oude catalogi, tijdschriften of kranten
  • een breinaald of een satéprikker
  • lijm, bijv. houtlijm
  • een placemat of iets dergelijks om op te lijmen en te knutselen

En zo werkt het

  1. Scheur bijpassende bladzijden uit een catalogus, tijdschrift of krant. Per onderzetter (voor kopjes of mokken) heb je ca. 10 vellen nodig.
  2. Leg de bladzijde diagonaal op tafel, zodat een punt naar je toe wijst. De onderzijde van het papier wat op tafel ligt, is de zijde die later aan de buitenkant te zien zal zijn. De bovenste punt zal later de buitenste afwerking zijn.
  3. Plaats de satéprikker of breinaald aan de onderkant van het papier en rol het papier naar boven toe eromheen. Het is het beste om de “rolhulp” na een succesvol begin te verwijderen. Later kan het namelijk lastig zijn om deze er weer uit te trekken.
  4. Plak het laatste puntje met een beetje lijm vast aan de rol.
  5. Rol alle vellen op deze manier erop.
  6. Als je een paar papieren rolletjes hebt gemaakt, dan maak je er een spiraal van. Het beste is om opnieuw de satéprikker of breinaald te gebruiken als “rolhulp”.
  7. Leg een papierrolletje verticaal voor je en rol het hele papierrolletje van onder naar boven strak om de breinaald.
  8. Zodra het papierrolletje bijna helemaal is opgerold, begin je met het volgende rolletje, zodat er een naadloze overgang ontstaat.
  9. Wanneer de onderzetter het gewenste formaat heeft bereikt, lijm je enkele centimeters van het uiteinde vast.
  10. Laat de onderzetter drogen en probeer hem uit, eventueel loszittende delen, kun je dan nog met wat lijm vastzetten.
De papieren onderzetters worden gebruikt om twee theekopjes en een grote pot op te zetten.
De papieren onderzetters zijn stevig en ook geschikt voor warme dranken.

Handige tips

  • Hoe de onderzetter er uiteindelijk uitziet, hangt af van het feit of je gekleurd of zwart-wit papier hebt gebruikt.
  • In principe is de afmeting van de onderzetters variabel. Als basis kun je de grootte van de beker nemen waarvoor de onderzetter bedoeld is. Een onderzetter voor pannen is iets moeilijker. In dit geval moet je uitproberen hoe strak je moet rollen, zodat alles goed blijft zitten.
  • Het maakt niet uit of dit knutselproject “perfect” is of niet. Of de ene rol groter of kleiner, schuiner of rechter is dan de andere kun je later niet meer zien. Als de onderzetters eenmaal droog op tafel liggen, past alles zich goed aan. Kleine onvolkomenheden kunnen zonder problemen in vorm worden geduwd.
  • Als je wilt, dan kun je een vilten omranding rond de onderzetter lijmen. Dit zorgt voor een bijzonder elegante uitstraling.

 

We wensen je veel plezier bij het uitproberen en knutselen.

 

Schrijf een reactie

* Deze velden zijn verplicht