Do it yourself: bijenwasdoeken van stofresten
In het dagelijks leven willen we voedsel veilig en hygiënisch bewaren. Als je dat zonder vershoud- of aluminiumfolie wilt doen, dan heb je meestal alleen een lunchbox of brooddoos als duurzaam alternatief. Vaak hebben ze niet de juiste vorm, zijn te groot of je hebt deze niet direct bij de hand. In ons assortiment kwam ik bijenwasdoeken tegen als milieuvriendelijk alternatief. Sindsdien zijn deze handige hulpjes onmisbaar geworden in mijn keuken. Na wat onderzoek heb ik ontdekt dan je bijenwasdoeken ook zelf kunt maken door het recyclen van stofresten.
De zero-waste variant kan eenvoudig en met stofresten worden gemaakt. Een zelfgemaakte bijenwasdoek heeft dezelfde eigenschappen als de bijenwasdoeken die je kunt kopen. Dankzij de bijenwas zijn ze antibacterieel, kunnen ongeveer een jaar worden gebruikt en kunnen in verschillende vormen worden gevouwen en gefixeerd. De doeken kunnen voor het vershouden van levensmiddelen worden gebruikt, om schaaltjes of bakjes af te dekken of om je brood te verpakken. Alleen rauw vlees mag om hygiënische redenen niet worden verpakt met een bijenwasdoek.
Tegen alle verwachting in, neemt het voedsel niet de geur van de bijenwas aan. Een ander voordeel van de zelfgemaakte bijenwasdoeken is dat ze precies in de vorm en maat gemaakt kunnen worden die jij wilt hebben. Ik vond het vooral leuk dat ik zelf een leuke stof kon kiezen en zo een bijenwasdoek naar mijn persoonlijk smaak kon maken. De zelfgemaakte bijenwasdoeken zijn ook leuk om cadeau te doen. Zo smaakt je brood dubbel zo lekker!
Inhoud
Instructie voor bijenwasdoeken gemaakt van stofresten
Hier kun je de instructie voor bijenwasdoeken gemaakt van stofresten als PDF downloaden.
Dit heb je nodig
- stofresten van katoen van gemiddelde dikte
- bijenwaschips (of geraspte bijenwas kaarsresten)
- een paar druppels jojoba olie
- strijkplank
- meerdere lagen bakpapier
- strijkijzer
- stofschaar
En zo werkt het
- Knip de stof in de gewenste afmetingen, vierkant of rond.
- Leg een stuk bakpapier op de strijkplank en leg de stof erop (foto 1).
- Verdeel de bijenwaschips over de stof en doe er een paar druppels jojoba olie op. De jojoba olie zorgt ervoor dat de bijenwasdoek soepel is.
- Leg er een stuk bakpapier bovenop en strijk er voorzichtig met het strijkijzer (op een hoge stand) overheen, totdat de gesmolten bijenwas gelijkmatig is verdeeld (foto 2).
- Haal het bakpapier weg en leg nog een paar bijenwaschips op de plekken die nog niet met was zijn bedekt. Herhaal dan stap 4, totdat alles goed met was bedekt is (foto 3).
- Zodra de doek is afgekoeld kun je deze direct gebruiken!
Onderhoud van DIY bijenwasdoeken
Na gebruik spoel je de bijenwasdoeken met koud water af, afhankelijk van de vervuiling kun je ook een beetje biologisch afwasmiddel of deze vast afwasmiddel voor het reinigen en verzorgen van bijenwasdoeken gebruiken. Als de doek nog geen jaar oud is kun je deze met de strijkbout repareren en opfrissen, maar na 12 maanden moet je er echter afscheid van nemen.
Tip: voor een vegane variant van de bijenwasdoek kun je carnaubawas in plaats van bijenwas gebruiken.