Do it yourself: kralenarmbandje met bloemenpatroon

Onlangs ontdekte ik bij het opruimen een mooie jeugdherinnering in mijn la: een bloemenarmbandje gemaakt van kleine kraaltjes. Ik weet nog goed wat ik steeds weer met deze mooie kraaltjes heb geknutseld. Ringen, kettingen, enkelbandjes en zelfs sleutelhangers, werkelijk vanalles. Zo had ik een leuke, ontspannende bezigheid die ik prima tussen de bedrijven door kon doen. Om zelf een kralenarmbandje te maken, heb je niet veel nodig. Met verschillende kraaltjes, geschikt nylondraad en een sluiting kun je al aan de slag.

Mijn eigen kinderen hebben inmiddels de basisschoolleeftijd. Vooral tijdens vakanties vinden ze het leuk om aan een project te werken dat wat meer tijd kost. Bovendien kunnen ze zich inmiddels goed concentreren en hebben de juiste motoriek om met kleine kraaltjes te kunnen werken. Dus vond ik het een leuk idee om samen met hen het knutselen van een bloemenarmbandje te ondernemen. Dus nu dragen we allemaal een armbandje in felle kleuren en met mooie patronen. Om je net zoveel plezier te laten beleven aan het kralen rijgen als wij, laat ik nu zien hoe je eenvoudig zelf dit kralenarmbandje kunt maken.

Instructie voor een zelfgemaakt kralenarmbandje

Dit heb je nodig om zelf een kralenarmbandje te maken

  • diverse kraaltjes
  • nylon koord of stevig garen dat twee keer door de kralen past
  • sluiting (alternatief is een elastische draad die je kunt vastknopen en over de pols kunt schuiven)
  • schaar

Zelf een kralenarmbandje maken: zo werkt het

  1. Meet de lengte van de nylondraad door de omtrek van de pols te nemen met een toeslag van ongeveer tien centimeter en knip af. Dat zou de hoeveelheid draad moeten afdekken die je extra voor de bloemen nodig hebt. Tip: Wees niet te zuinig met de toeslag, zodat er altijd genoeg draad overblijft voor de knoop aan het einde.
  2. Knoop de nylondraad met een dubbele knoop aan Ă©Ă©n uiteinde van de sluiting. Belangrijk: knoop in tegengestelde richting, Ă©Ă©n keer naar voren en Ă©Ă©n keer naar achteren: de zogenaamde kruisknoop. Niet twee keer in dezelfde richting, anders houdt de knoop niet. Trek dan aan alle vier de uiteinden tegelijk, zodat de knoop echt strak zit.
  3. Om er zeker van te zijn dat er straks niets meer fout gaat: Maak een lus van de twee losse uiteinden van de draad en leg er dan nog een knoop in. Deze “lusknoop” wordt nu direct boven de dubbele knoop gelegd en weer strak getrokken met alle vier uiteinden. Nu zijn eindelijk de kralen aan de beurt!
  4. Rijg de eerste vier kralen in de kleur die de armband later moet krijgen. Rijg dan de eerste vier kralen in de kleur voor de bloem en dan die ene kraal voor het hart van de bloem. (Foto 1)
  5. Haal vervolgens de draad van achteren naar voren door de eerste kraal van de bloem. (Foto 2) Met andere woorden, de draad wordt weer ingeregen op het punt waar hij eruit kwam. Dit is belangrijk omdat alleen zo de mooie ronding van de bloem ontstaat.
  6. Rijg vervolgens nog drie kralen op de draad voor de rest van de bloem en trek de draad door de eerste kraal naar het midden van de bloem, te beginnen vanaf de kant waar de draad naar buiten kwam. (Foto 3)
  7. Zo, de bloem is klaar. (Foto 4) Tip: Bij het rijgen van de kralen is het aan te raden om op een stoffen ondergrond te werken, zoals een tafelkleed of kussen. Op deze manier kunnen gevallen kralen snel worden opgeraapt en springen ze niet in het rond.
  8. Dit proces steeds herhalen: vier tussenkralen, vier kralen van de bloem, Ă©Ă©n kraal voor het hart van de bloem, doorhalen, drie kralen voor de bloem, doorhalen, klaar.
  9. Hiermee doorgaan tot de armband de gewenste lengte heeft. Aan het einde moet er voldoende draad over blijven, zodat het uiteinde aan het andere gedeelte van de sluiting kan worden vastgeknoopt.
  10. Bevestig het uiteinde van de armband aan het tweede deel van de sluiting op dezelfde manier als beschreven in stap 2 hierboven.
In vier stappen wordt getoond hoe de kleine bloementjes worden geregen voor het zelfgemaakte kralenarmbandje.
De kralen worden stap voor stap tot een bloem geregen.

Zelf een kralenarmbandje maken: ook geschikt voor jonge kinderen

Tijdens de kinderactiviteiten op een vakantiepark heb ik gezien hoe ze kralenarmbandjes met bloemenmotief hebben gemaakt. De begeleiders verheugden zich erover dat de luidruchtige, opgewonden groep kinderen plotseling heel stil en geconcentreerd aan tafel hebben gewerkt om hun eigen sieraad te maken. Probeer het eens! Ik beloof je dat volwassenen er evenveel plezier aan beleven als kinderen.

Meer inspiratie en ideeën voor zelfgemaakte sieraden

  • Neem voor een enkelbandje de omtrek van je enkel en een toeslag van ongeveer vijftien centimeter als basis voor de lengte van je nylondraad
  • Als je liever je eigen armband knoopt, kun je in het Waschbär-magazine lezen hoe je een macramĂ© armband maakt.
  • Voor een extra elegante macramĂ© armband, kun je in het Waschbär-magazine een DIY vinden voor een macramĂ© armband met een decoratief element.
  • Ook het maken van kleurrijke vriendschapsarmbandjes is een leuke bezigheid.

Veel plezier met je volgende creatieve project.

 

Schrijf een reactie

* Deze velden zijn verplicht